Yasal Kira Artış Hesaplayıcı

Konut veya iş yeri kira yenileme döneminiz için resmi TÜFE 12 aylık ortalamasını baz alarak yasal sınır (cap) dahilinde uygulanabilecek en yüksek kira zammını hesaplayın.

Sponsorlu Bağlantı / Reklam
Reklam Alanı (728x90)

Kira Yenileme Parametreleri

55.0%
Resmi olarak açıklanan en son 12 aylık ortalama TÜFE değişim oranını giriniz.

Yasal Kira Yenileme Sınırı

Maksimum Yeni Aylık Kira Bedeli

0.00 ₺

Maksimum Zam Tutarı: 0.00 ₺
Eski Kira Bedeli 0.00 ₺
Uygulanabilir Maksimum Zam Oranı %0.0
Aylık Zam Miktarı 0.00 ₺
Sponsorlu Bağlantı / Reklam
Reklam Alanı (728x90)

Yasal Kira Artış Sınırı ve TÜFE Oranı Nedir?

Türkiye'de kiracı ve mülk sahipleri arasındaki ilişkiler 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu (TBK) kapsamında düzenlenmektedir. Yasal olarak, taraflar arasında yapılan kira sözleşmesinin süresi bittiğinde ve kontrat yenilendiğinde uygulanabilecek kira zammının bir üst sınırı bulunur. Kanunun 344. maddesine göre, tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulayacağı kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki **on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını** (TÜFE 12 aylık ortalaması) geçmemek koşuluyla geçerlidir. **Yasal Kira Artış Hesaplayıcı**, bu yasal üst sınırı baz alarak ödeyebileceğiniz veya talep edebileceğiniz maksimum yasal zam oranını tam doğrulukla hesaplar.

Konutlarda %25 Kira Artış Sınırı (Cap) Arşivi Neyi İfade Eder?

Türkiye'de yüksek enflasyon döneminde kiracıları korumak amacıyla geçici bir yasal düzenleme yapılmıştır. Borçlar Kanunu'na eklenen geçici madde uyarınca, **11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2024 tarihleri arasında** yenilenen konut (mesken) kira sözleşmelerinde artış oranı sabit **%25** olarak sınırlandırılmıştır (iş yerleri bu sınıra dahil edilmemiştir). Ancak bu geçici uygulama 1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla son bulmuş ve konutlardaki yasal zam sınırı da yeniden resmi **TÜFE 12 aylık ortalama artış oranı** seviyesine geri dönmüştür. Bu tarihten önceki ihtilaflı dönem hesaplamaları için arşiv seçeneğimiz üzerinden hesaplama yapılabilmektedir.

Kira Tespit Davası ve 5 Yıllık Süre Kuralı

Kira sözleşmelerinde uygulanan TÜFE artış sınırı süresiz değildir. Türk Borçlar Kanunu'na göre, kira kontratının başlangıcından itibaren **5 yıl geçtikten sonra** (yani 6. kira yılına girilirken), açıklanan TÜFE oranı bölgedeki emsal kira değerlerinin çok altında kalmışsa, mülk sahibi mahkemeye başvurarak **Kira Tespit Davası** açabilir. Bu davada hakim, TÜFE sınırı ile bağlı kalmaksızın, bölgedeki emsal rayiç bedelleri, gayrimenkulün durumunu ve kiracının hakkaniyet indirimini göz önünde bulundurarak yeni bir kira bedeli belirler. Bu nedenle 5 yılı aşan kira ilişkilerinde sadece TÜFE oranına bakmak yasal haklarınızı tam yansıtmayabilir.

Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Hayır. İlk 5 yıllık süre içerisinde yasal olarak ev sahibi, o ay yayımlanan 12 aylık ortalama TÜFE oranının üzerinde bir kira artışı talep edemez. Kiracı, TÜFE oranında zam yaparak kirasını yatırdığı sürece ev sahibi bu gerekçeyle kiracıyı tahliye edemez. Tarafların serbest iradesiyle daha yüksek bir zam oranında anlaşması ise mümkündür ancak kiracı buna zorlanamaz.

Eğer kira sözleşmenizde "Kira her yıl %60 oranında artırılır" veya "Dolar kuruna göre artırılır" gibi bir madde varsa ve bu oran yenileme ayındaki 12 aylık ortalama TÜFE oranının üzerindeyse, yasa gereği sözleşmedeki o yüksek oran geçersiz sayılır ve artış yasal sınır olan TÜFE oranına çekilir. Kanuni sınır kiracıyı koruyucu emredici kuraldır.

Resmi enflasyon verileri ve dolayısıyla kira artışına esas teşkil eden 12 aylık ortalama TÜFE değişim oranı, her ayın **3. günü** (hafta sonuna denk gelirse takip eden ilk iş günü) saat 10:00'da **TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu)** tarafından resmi olarak kamuoyuna duyurulur.